Blog duurzaamheid

De term duurzaamheid kom je steeds vaker tegen, vaak gepaard met de termen milieu en klimaat(verandering). Het wordt steeds hipper en belangrijker om duurzaam te leven, maar het lijkt er soms op dat deze termen een stoffig imago hebben en vaak roept het weerstand op. Sommige mensen denken bij duurzaamheid nog steeds aan hippies of alternatieve mensen die alleen maar planten en tofu eten. Uiteraard is daar niets mis mee, maar duurzaam leven kan op heel veel verschillende manieren. Wat houdt een duurzaam voedingspatroon dan precies in? Lees in de blog hier meer over. 
 

Wat houdt duurzaamheid in?

Duurzaamheid is een breed begrip en kan op verschillende manieren opgevat worden. Duurzame ontwikkeling wordt als volgt beschreven:
’Duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling die tegemoetkomt aan de levensbehoeften van de huidige generatie, zonder die van de toekomstige generaties tekort te doen.’’
Het gaat hierbij om economische, sociale en leefomgevingsbehoeften. Hiermee wordt bedoeld dat hetgeen wat wij gebruiken niet zodanig veel is dat de volgende generatie tekortkomt. Misschien heb je pas gehoord/gelezen over ‘’earth overshoot day’’. Earth overshoot day is de datum waarop de mensheid alle natuurlijke grondstoffen heeft gebruikt die de aarde in een jaar kan produceren. De datum kan elk jaar anders zijn. In 2021 viel deze dag op 29 juli. Dit betekent dat we op die datum al hetgeen verbruikt hebben wat we eigenlijk in een jaar zouden verbruiken en dat we vanaf 29 juli interen op de reserves van de aarde. In 2020 was dit nog op 22 augustus. Dat jaar verbruikte we al 60% meer dan wat de aarde kon leveren, ofwel we hebben 1,6 aardes nodig om aan onze consumptiebehoeften te voldoen. Dit jaar is dat alleen maar hoger geworden. In andere woorden: we gebruiken op dit moment meer eten, elektriciteit, gas en benzine dan eigenlijk voor ons beschikbaar is. Nu denk je misschien; wij als klein landje kunnen nooit zoveel impact hebben en zullen niet het verschil brengen. In Nederland viel deze dag echter al op 3 mei in 2020. Nederland is namelijk vrij overbevolkt en elke Nederlander leeft op de grote voet. We gebruiken relatief veel grondstoffen per persoon vergeleken met de rest van de wereld. Om inzicht te geven, als de hele wereld zou leven zoals wij leven in Nederland, verbruiken we per jaar 3 aardes om in onze behoefte te voorzien.
 

Wat kunnen we met betrekking tot voeding doen aan duurzaamheid?

Veel mensen denken dat ze bijvoorbeeld helemaal moeten stoppen met vlees eten en alleen nog maar plantaardige producten moeten eten, wat vaak tot weerstand lijkt. Dit is echter helemaal niet het geval. Duurzamer leven kan je eigenlijk zien als een teamsport, waarin je moet samenwerken. Als je in plaats van de aanbevolen 500 gram vlees per week verlaagd naar 400 gram vlees per week, dan levert dit een vermindering aan uitstoot van 9-10%. Als je ervoor kiest om helemaal geen vlees meer te eten, dan levert dit een vermindering van 35-37% op. Je kan natuurlijk ook ervoor kiezen om producten te nemen met de laagste milieudruk, zoals kip, makreel en verse kazen. Wanneer je hiervoor kiest levert dit een vermindering van 30-34%. Als we dit met z’n alle zouden doen, zou dat al een enorme winst opleveren!
Een ander onderdeel van duurzaamheid is het tegengaan van voedselverspilling. Wanneer voedsel later in de keten wordt weggegooid, zijn de milieueffecten groter. Dit komt, omdat er dan al energie in bewerking, transport, verpakking en bereiding is gestoken. Als dit niet opgegeten wordt, is deze energie als het ware voor ‘’niks’’ geweest.