stoppen met roken

Roken, we weten allemaal dat het slecht voor je is. Wist je dat er wel 4000 stoffen voor zorgen dat je lichaam de sigaret kan verdragen. En dan dat ene stofje… nicotine. Nicotine zorgt ervoor dat je verslaafd raakt en blijft aan de sigaret. Bij eenmaal verslaafd is de vraag: Hoe kom ik er weer vanaf? Ruim 23% van de Nederlanders rookt momenteel. Van het aantal rokers zou 80% willen stoppen. Het stoppen met roken kan vergeleken worden met leren fietsen. Het is vallen en opstaan. Lukt het de eerste keer niet, stap weer terug de fiets op en leer van het moment dat je viel. Makkelijker gezegd dan gedaan hoor ik je denken…

Klopt! Daarom is het fijn om begeleiding te krijgen bij het stoppen met roken. De werkwijze die wij hierbij hanteren lees je hieronder. Wil je meer informatie, kom gerust eens langs en plan een informatiegesprek.

Afspraak 1 (60 minuten + uitwerking)

Tijdens deze eerste afspraak ontvang je meer informatie over het stoppen met roken. Wat maakt de verslaving? Wat zijn de effecten en gevolgen van roken? Ontwenningsverschijnselen en positieve effect van het stoppen met roken. Ook wordt het behandeltraject uitgelegd, voeren we een rookanamnese uit en worden de keuzes uitgelegd die mogelijk zijn in hulpmiddelen bij het stoppen. Met afsluiting van het gesprek dat we een daadwerkelijke stopdatum vastleggen. Aan de hand van dit gesprek ontvang je de uitwerking via mail.

Afspraak 2 (25 minuten 2 weken na de eerste afspraak

Je gaat jezelf voorbereiden op de stopdag. Welke aanpak past bij je? Wat zijn je valkuilen? Wat houd je nog tegen? Ook wordt de stand van zaken betreft hulpmiddelen besproken. Je ontvangt tijdens dit gesprek tips om weer mee aan de slag te gaan.

Afspraak 3 (25 minuten) 2 weken na de eerste afspraak

We zullen de stopdag bespreken. Hoe is deze gegaan? Ook kijken we naar de stopweek en hoe je dit verder gaat aanpakken. De ontwenningsverschijnselen zullen besproken worden.

Afspraak 4 (25 minuten) 1 week na de stopdag

Er wordt teruggekeken naar de eerste stopweek. Hoe is het gegaan? Wat zijn de positieve gevolgen na een week stoppen.

Afspraak 6 (25 minuten) 3 weken na de stopdag

Er wordt teruggekeken naar afgelopen week. Motivatie en vertrouwen wordt besproken en ongeplande risicovolle situaties worden in kaart gebracht.

Afspraak 7 (25 minuten) 4 weken na de stopdag

Een terugblik op het hele proces en de begeleiding. Hoe vind je dat het is gegaan? Wat heb je ervan geleerd? Het belang van doorgaan met hulpmiddelen wordt besproken. Wat heeft het stoppen met roken je al opgeleverd? Het mag gevierd worden! Ook wordt er naar de komende periode gekeken.

Na het bovenstaande traject is het mogelijk om bij behoefte een vervolgafspraak te plannen.

Waarom wil je stoppen met roken?

Bij het stoppen met roken is het goed om te weten of je een twijfelaar bent, een voorbereider of de gene die de actie gaat ondernemen tot stoppen. Schrijf bij twijfel de voor- en nadelen voor jezelf op. Waarom zou je willen stoppen?

Een aantal redenen kunnen zijn:

– Omdat je de rest van je familie in huis en/of in de auto laat meeroken (inclusief huisdieren). Meeroken is nog schadelijker dan het roken zelf. Rook je buiten? Vergis je dan niet in hoeveel rook je mee naar binnen neemt.
– Omdat je een kinderwens hebt? Het is dan logisch te denken aan stoppen. Kinderen van moeders (of vaders) die tijdens de zwangerschap hebben gerookt hebben een vergrootte kans op ziektelast. Daarnaast heeft jouw roken invloed op het rookgedrag van jouw kinderen in de toekomst.
– Omdat je jonger ben dan 35 jaar. Ook dat is een mooie reden om te stoppen met roken. Stop je voor je 35ste jaar met roken dan zal je longfunctie zover herstellen dat het te vergelijken is het een niet-roker.
– Omdat je niet tot de 19.000 mensen wilt behoren die jaarlijks overlijden aan de gevolgen van roken.

Genoeg redenen om de twijfel te laten wegnemen. Is dit jouw moment actie te ondernemen om te stoppen met roken? Wat goed! Zorg voor de voor jouw juiste begeleiding. Stop je cold turkey dan is de kans van slagen 3-5%. Deze kans wordt verhoogd in combinatie met gebruik van bijvoorbeeld pleisters, kauwgom, zuigtabletten of medicatie. Ook kunnen deze hulpmiddelen ervoor zorgen dat de ontwenningsverschijnselen tijdens het stoppen met roken minder heftig zijn. De kans van slagen wordt nog meer verhoogd als het stoppen met roken onder begeleiding van een professional plaats vind. De grootste kans van slagen begint bij jezelf en is vooral afhankelijk van jouw motivatie. Vraag jezelf af hoe graag je wilt stoppen en waarom. Een hoge motivatie zorgt voor een hoge kans van slagen. Ga ervoor!

Meer informatie? Vul ons contactformulier in, mail naar kelsey@westland-gezond.nl of bel 0174-266910.
Of maak direct een online afspraak maken in onze online agenda. Klik hier.

Op weg naar een gezondere leefstijl!

Maak een afspraak in onze online agenda. Of neem contact met ons op voor het maken van een afspraak.

Afspraak maken