Stresscoaching

Pieker je veel, ben je minder creatief, snel emotioneel en ben je niet uitgerust? Voorkom een burn-out door op tijd aan de bel te trekken. Via een aantal gesprekken leren we je om kritisch naar jezelf, je agenda en je uitdagingen te kijken. We reiken je tools aan om de touwtjes weer in handen te nemen.

Heb je op dit moment een burn-out? Ook dan kunnen we je helpen met een stappenplan om hier weer uit te komen. Vergis je niet, dit kan veel tijd kosten. Soms heb je jarenlang roofbouw op je lichaam gepleegd, voordat je in een burn-out terecht bent gekomen, verwacht dan ook niet dat je hier snel uitkomt. Het kost tijd om hier goed bovenop te komen. Met een juiste aanpak kunnen wij je daarbij helpen.

We starten met een vragenlijst over stressklachten welke we tijdens de eerste consult bespreken.

Bij lichte stressklachten adviseren we een Terug in balans Traject van 5 consulten. Je werkt aan energieopbouw en verbetering van je zelfmanagement om weer fit te worden en te blijven. De vragenlijst wordt aan het einde van het traject nogmaals afgenomen om de resultaten van de stress coaching te onderbouwen.

Bij overspanning en burn-out adviseren we een Stress Herstel Traject van 10 consulten. Hierbij werk je in eerste instantie aan je lichamelijk en psychisch herstel. Als je begint op te knappen ga je aan de slag met opbouw van vitaliteit, verbetering van zelfmanagement en indien van toepassing een plan van aanpak rond je re-integratie.

De consulten duren 45 minuten, exclusief uitwerktijd. We werken met oefeningen en huiswerkopdrachten, deze zijn erop gericht dat je bewuster leert om te gaan met inspanning en herstel.

Onze methode pakt stressklachten en burn-out psycho-biologisch aan. Dat betekent dat je wordt gecoacht op drie niveaus: lichaam, gedrag en psyche. We bekijken waar de klachten vandaan komen en zorgen voor het terugdraaien en herstellen van chronische stress.

De klachten die horen bij overspanning en burnout ontstaan niet van de ene dag op de andere dag. Het is het gevolg van een langdurig proces van fysieke en mentale uitputting. Door deze roofbouw krijg je steeds meer klachten.

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat chronische stress, gevolgd door te weinig herstel, leidt tot ontregeling van fysiologische mechanismen in je lijf. Deze zijn normaal bedoeld om je in stressvolle situaties te helpen extra prestaties te leveren.

De balans raakt vaak verstoord door verschillende oorzaken: door de situatie op het werk (zoals gebrek aan waardering en hoge werkdruk), factoren in de privésituatie, de conditie, leefwijze en zelfmanagement.

Op zeker moment helpt enkel rust nemen niet meer: dat noemen we overspanning of burn-out. Het altijd maar doorgaan heeft tot lichamelijke ontregelingen geleid. Je herstelt pas als de vicieuze cirkel wordt doorbroken.

Omdat je niet meer functioneert leidt dit vaak tot verdere problemen, zowel op het werk als privé. Je hebt een kort lontje, kun je minder goed concentreren, bent minder creatief en er komt soms simpelweg gewoon niets uit je vingers.

Door onze benadering voelen cliënten zich begrepen (‘het zit niet tussen m’n oren’). Ze begrijpen waarom ze klachten kregen, stoppen het roofbouwproces en leren wat er nodig is voor duurzaam herstel.

Hebben jouw medewerkers stressklachten? Zorg dat ze niet uitvallen en onderneem op tijd actie. We coachen ook op de werkvloer. Kijk voor meer informatie op de pagina bedrijven.