Brigitte van der Arend

Van een plof-buik naar lekker in je vel! Een ode aan de FODMAP
Na een antibioticakuur, nu inmiddels twee jaar geleden, waren mijn darmen erg van slag. In het begin had ik erg veel last van diarree en durfde ik naar een plek waar ik niet snel naar de wc kon gaan. Hierna ging dit over in verstopping, maar zelfs zo erg dat ik wel een aantal maanden zwanger leek en me ook zo voelde.
Dit was het moment dat ik bij de dokter heb aangeklopt. De diagnose was PDS (prikkelbaar darmsyndroom). Met behulp van medicatie heb ik in een aantal maanden mijn darmen leeg kunnen krijgen, maar de medicatie is geen oplossing die ik voor mijn hele leven wil… Op advies van de dokter ben ik op zoek gegaan naar een diëtist die ervaring heeft met de FODMAP-dieet. Omdat ik al bij the Gym sportte en soms ook les van Yvon kreeg was zij een logische keus voor mij.
 
Yvon heeft mij erg goed uitgelegd wat dit dieet inhoudt en hoe je ermee aan de slag gaat. Dit kun je bijna niet zelfstandig doen! In de eerste zes weken waarbij ik veel producten uit mijn eetpatroon heb geschrapt merkte ik al heel erg veel verschil. Na zo’n 2 weken voelde ik me minder opgeblazen en ik sliep ook beter (een leuke bijkomstigheid).
Na de 6 weken begonnen 6 weken met herintroductie. Hierbij ga je productgroepen testen in de hoop erachter te komen voor welke productgroep of specifieke producten je gevoelig bent. Helaas kwam er bij mij geen duidelijk beeld uit. Aan de ene kant natuurlijk heel blij, ik kan eigenlijk alles wel eten! Maar aan de andere kant ook wel onzekerheid, ik weet nog niet waar ik aan toe ben…
Mijn darmen hebben in ieder geval wel een goede “reset” gehad en dit hadden ze waarschijnlijk ook nodig. Hierna ben ik verder gegaan met een gezond dagschema waarbij ik alle benodigde voedingsstoffen binnen krijg en nog steeds (ook nu ik al klaar ben) ben ik nog aan het testen met sommige producten. Echter kan ik weer gewoon zorgeloos een strakke broek aantrekken.
Maar wat voor mij het meest belangrijk is, ik zit weer lekkerder in mijn vel. Mijn darmen slurpen niet meer al mijn energie op! Ik kan weer gewoon meedoen als we uit eten gaan zonder mij zorgen hoeven te maken of ik geen pijn in mijn buik krijg. En als ik een keer meer last heb weet ik wat ik moet doen om het rustiger te krijgen, weer even terug naar de basis! Daarbij ben ik ook gehalveerd met mijn medicatie en dit probeer ik zelfs nog verder af te bouwen wanneer het goed blijft gaan.
 
Yvon en Kelsey super bedankt!
 
Brigitte van der Arend (1987)