Rob Louter (1968)

Wat een succesverhaal!

Afgelopen maart kwam Rob Louter bij mij binnen op spreekuur. Rob (52 jaar) had last van PDS, zoals 1 op de 10 mensen in Nederland. Rob vertelt me over zijn klachten en deze zijn niet mis: zijn klachten uiten zich op dit moment elke dag in een opgeblazen gevoel, winderigheid, misselijkheid en buikpijn/krampen.

Meneer is continu moe en alles is te veel. Zijn score op ernst/hinderlijkheid geeft meneer momenteel een 8. Dat is niet goed en samen besluiten we aan de slag te gaan met het Fodmap dieet.

Tijdens dit dieet, wat is ontwikkeld in Australië, worden er tijdens de eliminatiefase vijf Fodmaps geëlimineerd uit de voeding. Te kennen fructose, lactose, galactanen, polyolen en fructanen. Bij twee derde van de mensen werkt het dieet en nemen binnen een week of twee de klachten af. Als de buik rustig is, gaan we na een week of 4 herintroduceren.

Het is spannend om dit te doen, maar wel belangrijk. Tijdens de elimantiefase kun je gezond eten, maar variatie en fruit en groente is een uitdaging. Een variatie hierin is wel nodig om voldoende afwisseling in voedingsstoffen binnen te krijgen. Tijdens deze herintroductiefase wordt getest tegen welke Fodmaps je wel/niet kunt verdagen of in welke drempel dit toepasbaar is. Het is soms flink puzzelen, maar gelukkig komen we er eigenlijk altijd wel uit.

Voor Rob Louter heeft het goed uitgepakt. Ik heb vorige week met hem zijn traject afgerond en hij gaf aan dat hij eigenlijk geen klachten meer heeft, zijn energie is toegenomen en hij zit gewoon weer lekker in zijn vel.

Bij Rob zijn laatste consult kwam hij aan met een pot gezonde Bolognesesaus. Een van zijn collega’s van @green-blend is bezig met de ontwikkeling van ‘afgekeurde’ groente te verwerken tot onder andere gezonde sauzen. Een erg prettig initiatief om voedselverspilling tegen te gaan. ‘Yvon, wil je een sensorisch onderzoek doen en je mening geven?’ werd mij gevraagd. Dat vind ik altijd leuk. Afgelopen donderdag hebben we thuis een heerlijke pasta op! Goed van kleur, smaak en geur. Ga zo door @green-blend Harvest House

Zulke uitkomsten? Hier doe ik het voor! Met gezonde groet, Yvon van de Wetering

Ps. Laat je goed begeleiding door een gespecialiseerde diëtist op het gebied van PDS met het Fodamp dieet. Eenzijdige voeding is echt een valkuil en dat is voor niemand goed 😊