Inleiding
Je zal het vast herkennen: De feestdagen zijn voorbij en de laatste oliebol is nu echt op. Je hebt talloze goede voornemens en ga je als een gek van kiet. Je wil misschien afvallen, aankomen, fitter worden, geen alcohol drinken, etc. Maar! Hoe ga je deze goede voornemens nou volhouden en zijn deze voornemens wel realistisch? Hoe zorg je er nou voor dat deze goede voornemens niet na een paar weken sneuvelen. Het probleem is vaak dat deze voornemens te vaag of te ambitieus zijn. Lees in dit blog een stappenplan over hoe je jouw goede voornemens daadwerkelijk kunt behalen, door middel van het opstellen van realistische doelen.
Stap 1:
Reflecteer op je goede voornemens
Vraag jezelf af: Waarom wil je dit bereiken? Wat is je motivatie? Zorg ervoor dat je voornemens aansluiten bij wat echt belangrijk voor je is. Je doet het voor jezelf! Maak ook prioriteiten in jouw goede voornemens. Focus op 1-3 voornemens om te voorkomen dat je overweldigd raakt.
Stap 2:
Maak je doelen specifiek (SMART-methode)
Gebruik de SMART-methode om je goede voornemens concreet en haalbaar te maken:
- Specifiek: Wat wil je precies bereiken?
- Meetbaar: Hoe weet je of je succesvol bent?
- Acceptabel: Is dit haalbaar voor jou?
- Relevant: Past dit bij je waarden en prioriteiten?
- Tijdsgebonden: Wanneer wil je dit bereiken?
Bijvoorbeeld:
- Niet SMART, dus vaag: “Ik wil fitter worden.”
- SMART: “Ik wil binnen 3 maanden 3 keer per week 30 minuten sporten.”
Stap 3:
Deel je doelen op in kleine stappen
Splits je doel op in kleinere, behapbare taken. Maak hiervoor een plan met dagelijkse of wekelijkse acties om je doel te kunnen behalen.
Bijvoorbeeld: Als je 10 kilo wilt afvallen, begin dan met:
- Week 1: 1 glas water extra drinken per dag.
- Week 2: 2 keer per week een wandeling maken.
Stap 4:
Houd je voortgang bij
Gebruik een planner, app, of dagboek om je vooruitgang te meten. Beloon jezelf ook bij het behalen van kleine mijlpalen, door bijvoorbeeld een genietmomentje in te plannen, wat leuks te gaan doen met je partner, etc.
Stap 5:
Wees flexibel en evalueer regelmatig
Kijk elke maand of je op schema ligt. Wanneer je niet op schema ligt is het verstandig om je plan aan te passen en hier vooral geen schuldgevoel over te hebben. Blijf jezelf herinneren waarom je begonnen bent. Houd je doel voor ogen!
Stap 6:
Betrek anderen
Vertel je doelen aan vrienden of familie voor steun. Door dit te doen kunnen zij jou ook steunen en worden momenten van samenkomen ook makkelijker. Je voelt je niet meer schuldig om iets af te wijzen. Ook kan het helpen om iemand te vinden die ook aan een doel werkt, zodat je elkaar kunt motiveren. Je doet het dan samen!
Stap 7:
Focus op gewoontes, niet alleen resultaten
Richt je op het ontwikkelen van dagelijkse gewoontes die bijdragen aan je doel.
Bijvoorbeeld: In plaats van alleen te focussen op 10 kilo afvallen, richt je op gezond eten en regelmatig bewegen en het gezond ouder worden. Of het verlagen van het risico op welvaartziekten.
Afsluiting
Door dit stappenplan te volgen worden jouw goede voornemens veranderd in realistische doelen die je daadwerkelijk kunt toepassen in jouw gezonde leefstijl. Heb je hier wat ondersteuning in nodig? Schroom niet en maak een afspraak met een van onze diëtisten. Wij helpen je graag!