Inleiding
Sinds januari 2024 begeleid Jennifer van de Pol, diëtist van Westland-Gezond zwangere vrouwen met zwangerschapsdiabetes. Via een samenwerking met verloskundige praktijk Klein&Puur uit De Lier en de Vaart verloskundige uit ’s-Gravenzande, kunnen dames met zwangerschapsdiabetes in de eerste lijn (buiten het ziekenhuis) via Westland-Gezond begeleid worden. Voorheen moesten deze dames naar het ziekenhuis. Hoe fijn dat de zorg nu dicht bij huis kan?! Lees in deze blog hoe Jennifer te werk gaat met het behandelen van zwangere vrouwen met zwangerschapsdiabetes.
Wat is zwangerschapsdiabetes?
Als je zwanger bent, word je minder gevoelig voor insuline. Hormonen zorgen daarvoor. Meestal maakt het lichaam dan zelf meer insuline aan, maar soms is dit niet voldoende. Er ontstaat een tijdelijke vorm van diabetes: zwangerschapsdiabetes. Deze ontstaat vaak tussen de 24e en 28e zwangerschapsweek. Een te hoog suikergehalte in het bloed kan ervoor zorgen dat het kindje te groot en te zwaar wordt. Dit noemen we ook wel macrosomie en dit kan een probleem zijn tijdens de bevalling. Gelukkig is zwangerschapsdiabetes goed te behandelen en in de meeste gevallen is deze vorm van diabetes na de zwangerschap weer voorbij.
Wanneer loop je een verhoogd risico op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes?
Voorafgaande aan het stellen van de diagnose zwangerschapsdiabetes wordt er de nuchtere bloedglucose waarde bepaald, wanneer deze verhoogd is wordt er een OGTT afgenomen. Dit is een suikerrijk drankje. Na de OGTT wordt de bloedglucose waarde nogmaals bepaald en dit wijst uit of je zwangerschapsdiabetes hebt. Je kunt al eerder in aanmerking komen voor een OGTT wanneer je een risicofactoor voor zwangerschapsdiabetes hebt:
- Je hebt zwangerschapsdiabetes gehad in eerdere zwangerschappen.
- Je bent afkomstig uit een etnische groep met hoge diabetes prevalentie: Zuid-Oost Aziatische, Hindoestaanse, Afro-Caribische, Midden-Oosterse (incl. Turkse), Marokkaanse en Egyptische etniciteit.
- Je hebt tijdens de zwangerschap een BMI hoger dan 30.
- Je hebt een kindje dat een geboortegewicht had van 4500 gram of zwaarder of dat te groot was voor de duur van de zwangerschap.
- Je hebt een eerstegraads familielid met Diabetes Mellitus type 2.
- Je hebt het polycysteus ovariumsyndroom (PCOS)
- Je hebt een kindje wat na de 16e week van de zwangerschap op onverklaarbare rede is overleden in de buik.
Behandeling zwangerschapsdiabetes
De verloskundige bespreekt samen met de diëtist wat de uitslag is van de OGTT en hoe de groei van het kindje ervoor staat. Er wordt een glucosemeter besteld voor de zwangere en hiermee gaat de zwangere dagelijks 4 keer per dag haar suiker monitoren. Er wordt een nuchtere waarde geprikt en vervolgens 1 uur na het ontbijt, de lunch en het avondeten. Deze dag curves worden beoordeeld door de diëtist en op basis hiervan wordt er samen met de zwangere een voorbeelddagmenu gemaakt welke zij gaat volgen om de suikerwaarden onder controle te krijgen. Naar aanleiding van de waardes van de suiker wordt er bepaald of de behandeling verder kan gaan in de eerste lijn (bij diëtist Jennifer van Westland-Gezond en de verloskundige) of dat er insuline nodig is en de zwangere naar het ziekenhuis verwezen moet worden.
Een aantal basistips
- Probeer tijdens de zwangerschap niet te snel en te veel in gewicht aan te komen. Gemiddeld kom je als zwangere vrouw in totaal 12 tot 15 kilo aan.
- Vermeid snelle en ongezonde suikers, zoals snoep, koek, frisdranken, zoet beleg, sappen, chocolade, etc.
- Beweeg voldoende, minimaal 30 minuten per dag. Ook na het eten van een maaltijd.
- Eet geen ‘kale’ koolhydraten, dus combineer altijd met (onverzadigde) vetten, eiwitten en/of vezels.
Afsluiting
Kortom. De begeleiding voor de zwangere vrouw is een erg mooie meerwaarde voor zowel de verloskundige, als de diëtist en de zwangere vrouw. Naast dat de diëtisten van Westland-Gezond zwangere met zwangerschapsdiabetes begeleiden, begeleiden wij ook zwangere met andere hulpvragen. Denk bijvoorbeeld aan een hoog BMI, voedingsoptimalisatie of juist een te trage gewichtstoename. Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op.