Wat eten mijn kinderen?

Gezond

Over het algemeen eten mijn kids gezond. Voor ongeveer 80% gaat erin wat erin moet. Toch blijf ik alert op de inname van mijn dochter van drie en mijn zoon van één jaar. Mevrouw heeft er een handje van om een uur na (een volwaardige lunch) alweer te roepen dat ze iets wilt eten. Antwoord; ‘Nee Donna, we hebben net geluncht’. En dan Jake, die imiteert met bijna 2 jaar alles wat zijn zus doet, dus ook “wel of niet eten” hoort daarbij. Soms maak ik er handig gebruik van door hem producten voor te zetten die zij graag naar binnen werkt. Maar er zit ook een keerzijde aan, waar Donna pas rond anderhalf jaar af en toe wat ongezonds (iets met lekker veel suiker) kreeg, was het voor zijn eerste verjaardag al feest.

Water en de rest komt later

Hetgeen wat mij echt vruchten heeft opgeleverd was dat ik Donna nooit iets anders heb gegeven dan water (en later thee). Ze dronk altijd slecht en goedbedoelde adviezen zeiden mij dan haar toch eens appelsap of iets dergelijks te geven. Maar dat heb ik gelukkig nooit gedaan. Als ik haar nu bij hoge uitzondering vraag of ze een glaasje limo wilt, zegt ze: ‘Nee, liever water mama.’ Nou, duimpje omhoog voor mama. Anderzijds is het ook een enorme lekkerbek. Dat heeft ze van haar vader, zelf ben ik meer van de chips. 😉 Dus regelmatig moet ik weer de teugels aantrekken door gewoon weer een volkoren cracker met 100% Pindakaas te geven, in plaats van dat snelle koekje wat nogal eens voor het grijpen ligt op papa zijn werk. Mijn man is tuinder en daar werken ze hard, maar eten ze ook in de ochtend vaak een heerlijk stuk koek, gebak, chocolade, naast zijn 2 volkoren boterhammen. Maar de kids weten dit feilloos, dus ze doen graag ‘koffie’ bij papa in de schuur. Uiteraard gaat er dan wel een banaan of mandarijn mee welke eerst op moet voordat ze iets lekkers krijgen.

Een lange adem

Aan het einde van de middag krijgen ze altijd wat groente, komkommer, tomaatje, paprika of worteltjes en deze gaan er prima in. Een bakje chips alleen in het weekend en na het avondeten (wat er lang niet altijd ingaat) een schaaltje naturel yoghurt. Het diner ‘eten’ ze gewoon mee. En als ze weinig tot niets eten is het ook prima, ze hebben nu eenmaal 10-15 keer nodig voordat ze iets wel/niet lusten. Maar iets anders maken of geven, doet deze mama niet. Wel merk ik het verschil of ze in de middag eigenlijk net iets teveel tussendoor hebben gegeten of niet, ze eten dan altijd minder goed de avondmaaltijd.

Check up

Waarom ik dit met jullie deel? Het is belangrijk om basisprincipes te hebben betreft de voeding, want ook hier is structuur voor kinderen gewoon heel prettig. Zo weten ze waar ze aan toe zijn. Natuurlijk wordt er wel eens vanaf geweken, maar ik evalueer regelmatig of we nog op koers zijn. In de ochtend volkoren brood of yoghurt met muesli en noten met thee, als tussendoortje fruit, vervolgens volkorenbrood met groente en een bekertje melk. Tussendoor een cracker met beleg, fruit, een soepstengel of wat groente en in de avond wat de pot schaft en yoghurt na. Een prima basis voor de kinderen. Ik weet hoe belangrijk het is ze dit nu al mee te geven zodat ze hier heel hun leven plezier van hebben.
Ik kijk er nu al naar uit om hun broodblikjes te vullen met worteltjes, volkorenbroodjes, omelet of wat komkommer. Maar ook met briefjes met een vrolijke noot ‘Veel plezier vandaag en maak er iets moois van!’
Wat geef jij je kinderen mee naar school? Deel je tips met ons!
Mail me via yvon@westland-gezond.nl
Diëtist Yvon van de Wetering-Vreugdenhil