Het prikkelbare darmsyndroom (PDS), ook wel bekend als het irritable bowel syndrome (IBS), is een veelvoorkomende aandoening van het spijsverteringsstelsel. Het is een functionele gastro-intestinale aandoening, wat betekent dat er geen structurele afwijkingen zijn die de symptomen verklaren. De exacte oorzaak van het prikkelbare darmsyndroom is nog niet volledig begrepen, maar er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan ervan.
Mogelijke factoren die betrokken kunnen zijn bij het ontstaan van PDS zijn:
- Abnormale darmcontracties: Mensen met PDS kunnen abnormale samentrekkingen van de darmspieren ervaren. Dit kan leiden tot buikpijn en veranderingen in de stoelgang.
- Overgevoeligheid van de darm: Personen met PDS kunnen een verhoogde gevoeligheid van de darm hebben, waardoor ze sterker reageren op normale darmbewegingen en gassen.
- Problemen met de darm-maagcommunicatie: De communicatie tussen de darmen/maag en de hersenen kan verstoord zijn bij mensen met PDS, wat kan leiden tot abnormale darmfunctie.
- Postinfectieus: In sommige gevallen kan PDS ontstaan na een darminfectie. Deze vorm wordt ook wel postinfectieus IBS genoemd.
- Psychologische factoren: Stress, angst en depressie kunnen de symptomen van PDS verergeren. Hoewel ze geen directe oorzaak zijn, kunnen psychologische factoren een rol spelen bij het verloop van de aandoening.
De symptomen van PDS variëren van persoon tot persoon, maar kunnen buikpijn, een opgeblazen gevoel, wisselende stoelgang (diarree of obstipatie), en gasvorming omvatten. De diagnose wordt gesteld op basis van de symptomen en het uitsluiten van andere mogelijke aandoeningen, zoals colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn.
Hoewel er geen definitieve genezing is voor PDS, kunnen symptomen worden beheerd door dieetveranderingen, stressmanagement, medicatie en andere benaderingen die in overleg met een arts worden bepaald. Het is belangrijk om met een zorgverlener te spreken als je symptomen van PDS ervaart, zodat een passend behandelplan kan worden vastgesteld.
Yvon van de Wetering, diëtist en personal trainer binnen Westland-Gezond is gespecialiseerd op het begeleiden van cliënten met darmproblemen, zoals PDS. Samen met jou maakt zij een passend plan op basis van jouw klachtenpatroon. Dit kan het optimaliseren van de voeding zijn op basis van de richtlijnen goede voeding. Hierbij wordt extra aandacht besteed aan de vezel- en vochtinname, de suikers en de gezonde vetten.
Wanneer dit niet voldoende is kan er een keuze worden gemaakt om het FODMAP-dieet te starten. Het FODMAP-dieet is een dieet dat in Australië is ontworpen om de symptomen PDS te verminderen. FODMAP staat voor Fermenteerbare Oligosacchariden, Disacchariden, Monosacchariden, and Polyolen. Dit zijn bepaalde soorten koolhydraten en suikeralcoholen die slecht worden geabsorbeerd in de dunne darm en kunnen leiden tot gasvorming, opgeblazen gevoel, buikpijn en andere symptomen bij mensen met PDS. Het dieet is gebaseerd op het verminderen van de inname van voedingsmiddelen die rijk zijn aan bepaalde FODMAPs en vervolgens het geleidelijk herintroduceren van deze voedingsmiddelen om te bepalen welke specifieke FODMAPs bij een individu de symptomen van PDS veroorzaken.
Herken jij je in deze klachten, of is PDS ook al vastgesteld bij jou. Neem contact met ons op en dan kijken we samen wat we voor jou kunnen betekenen.