Zwangerschapsdiabetes
Als je zwanger bent, word je minder gevoelig voor insuline. Je hormonen zorgen daarvoor. Meestal maakt het lichaam dan zelf meer insuline aan, maar soms is dit niet voldoende.
Er ontstaat een tijdelijke vorm van diabetes: zwangerschapsdiabetes. Deze ontstaat vaak tussen de 24e en 28e zwangerschapsweek. Gelukkig is zwangerschapsdiabetes goed te behandelen.
Samenwerking en voorwaarden
Westland-Gezond heeft een samenwerking met verloskundige praktijken De Vaart uit ’s-Gravenzande en Klein en Puur uit de Lier. Mocht je een andere verloskundige hebben en toch bij ons begeleiding wensen? Neem dan even contact met ons op voor meer informatie.
Wij kunnen de zorg voor iemand met zwangerschapsdiabetes alléén bieden indien je met regelmaat je bloedglucosewaarden met de diëtist bespreekt en de afspraken bij de diëtist nakomt. De consulten bij de diëtist zijn verplicht.
Met de diëtist maak je afspraken over de verdere bloedglucosecontroles. Tot week 36 van de zwangerschap zul je met enige regelmaat 4 keer per dag blijven prikken en je voeding blijven noteren.
Indien je bloedglucosewaarden met het dieet goed blijven en de groeimetingen van de baby door middel van een echo goed zijn, dan vervolg je de zwangerschapscontroles bij je verloskundige en je diëtist in de 1e lijn.
Indien het niet lukt om met het dieet de bloedglucosewaarden goed te krijgen, je consulten bij de diëtist niet nakomt of er wordt een afwijkende groei geconstateerd, dan word je voor insulinebehandeling en begeleiding van de zwangerschap verwezen naar het ziekenhuis.
Adviezen tijdens de zwangerschap
- Probeer tijdens de zwangerschap niet te snel en te veel in gewicht aan te komen. Gemiddeld kom je als zwangere vrouw in totaal 12 tot 15 kilo aan.
- Vermeid snelle en ongezonde suikers, zoals snoep, koek, frisdranken, zoet beleg, sappen, chocolade, etc.
- Beweeg voldoende, minimaal 30 minuten per dag.
- Eet geen ‘kale’ koolhydraten, dus combineer altijd met (onverzadigde) vetten, eiwitten en/of vezels.
Voeding tijdens de zwangerschap
Een afspraak maken bij een diëtist tijdens de zwangerschap is van onschatbare waarde voor jou en je baby. Een diëtist helpt bij het plannen van evenwichtige maaltijden en kan eventuele voedingsgerelateerde zorgen bespreken, zoals misselijkheid of zwangerschapsdiabetes. Samenwerken met een diëtist tijdens je zwangerschap zorgt voor optimale voedingsondersteuning, wat leidt tot een gezonde zwangerschap en een gezonde baby.
Op weg naar een gezondere leefstijl!
Maak een afspraak in onze online agenda. Of neem contact met ons op voor het maken van een afspraak.
Neem contact op
Heb je vragen? Vul dan ons formulier in of stuur ons een e-mail sturen en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Email: info@westland-gezond.nl