Yvon van de Wetering

diëtist en personal trainer

Specialist PDS

Als specialist in Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) weet ik hoe uitdagend en frustrerend darmklachten kunnen zijn. Met mijn expertise help ik jou om deze klachten aan te pakken en je levenskwaliteit aanzienlijk te verbeteren.

Elk individu is uniek, en dat geldt ook voor de aanpak van PDS. Samen kijken we naar jouw specifieke situatie om te bepalen welke behandelstrategie het meest effectief is.

Dit kan variëren van het optimaliseren van je voedings- en bewegingspatroon tot het toepassen van het FODMAP-dieet, afhankelijk van wat het beste bij jou past.

Een gedetailleerde kijk op het FODMAP-Dieet

Het FODMAP-dieet speelt een cruciale rol in het beheersen van PDS.

FODMAPs, ofwel Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden en Polyolen, zijn bepaalde soorten koolhydraten die in sommige voedingsmiddelen voorkomen. Deze koolhydraten kunnen bij sommige mensen spijsverteringsproblemen veroorzaken. Als jij gevoelig bent voor FODMAPs, kunnen ze buikpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid en andere darmklachten veroorzaken.

Voorbeelden van voedingsmiddelen die rijk zijn aan FODMAPs zijn uien, knoflook, tarwe, appels, peren, koolzuurhoudende dranken en sommige peulvruchten. Mensen met prikkelbare darmsyndroom (PDS) of andere spijsverteringsproblemen kunnen baat hebben bij het verminderen van de inname van FODMAPs in hun dieet.

We elimineren vijf soorten FODMAP’s voor ongeveer 4 tot 6 weken. Dit proces helpt ons te identificeren welke voedingsmiddelen jouw symptomen triggeren. Na deze periode herintroduceren we geleidelijk de verschillende FODMAP’s, waardoor je beter kunt herleiden welke specifiek voor klachten zorgen.

Een gebalanceerd voedingspatroon

Het uiteindelijke doel is om een voedingspatroon te creëren dat alle essentiële voedingsstoffen bevat, met minder klachten. Hierdoor krijg je meer controle over je lichaam en welzijn.

Statistieken en symptomen

Wist je dat ongeveer 1 op de 8 mensen in meer of mindere mate last heeft van PDS, waarvan 75% vrouw is? De symptomen variëren sterk, maar de meest voorkomende zijn buikpijn, gasvorming, winderigheid, en een opgeblazen gevoel. Ook kunnen vermoeidheid en hoofdpijn optreden.

De rol van leefstijl

Leefstijl heeft een grote invloed op PDS-klachten. Een balans tussen voeding, beweging en stressmanagement is essentieel. Deze balans verschilt per persoon, wat het belang van persoonlijke begeleiding onderstreept.

Jouw partner in gezondheid

Als PDS-specialist ben ik toegewijd om jou te ondersteunen in het vinden van een leefstijl die je klachten minimaliseert en je levensvreugde maximaliseert. Laten we samenwerken aan een gezondere en gelukkigere jij!

Door middel van professionele begeleiding en een persoonlijke aanpak zetten we stappen naar een klachtenvrij leven. Ik kijk ernaar uit om jou op deze reis te begeleiden!

Op weg naar een gezondere leefstijl!

Maak een afspraak in onze online agenda. Of neem contact met ons op voor het maken van een afspraak.

Afspraak maken