Recept: zwarte bonen burger

Veel vleesvervangers in de supermarkt bevatten veel zout, waardoor het een minder gezonde keuze is. Wist je dat je ook makkelijk een vegetarische burger zelf kan maken?! Probeer eens deze zwarte bonen burger. De zwarte bonen bevatten veel eiwitten en vezels, wat dit een goede vleesvervanger maakt!

 

Voorbereidingstijd: 10 minuten • Baktijd: 5 minuten  

 

 

Ingrediënten 

  • 1 blik zwarte bonen (uitgelekt)
  • 1 ei
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 1 rode ui 
  • 1/4 fijngesneden Spaanse peper of een 1/2 theelepel cayennepeper
  • peper/zout en kurkuma
  • 1 avocado
  • 1 tomaat
  • sla
  • 3-4 (harde) volkoren bollen
  • scheut olijf/zonnebloem olie
  • optioneel: kruiden als koriander, peterselie, bieslook en tomatensalsa

 

Bereiding

  1. Lek de zwarte bonen uit in een vergiet en giet deze vervolgens in een grote kom. Prak de bonen met een vork of staafmixer fijn.
  2. Snipper de fijn en voeg dit samen met de paneermeel, het ei en de fijngesneden Spaanse peper bij de geprakte zwarte bonen. Meng het geheel goed door elkaar en voeg als laatst de (optionele) kruiden en specerijen toe.
  3. Voor de grote eter maak je 3 grote of voor de kleine eter 4 kleine burgers van en bak dit 5 minuten per kant in de koekenpan in plantaardige bakolie.
  4. Snijd ondertussen de avocado en tomaat in plakjes.
  5. Beleg de broodjes alvast met wat sla en leg hier de burger op. Bedek de burger met twee schijfjes tomaat en de avocado.
  6. Leg het bovenkapje erop en je hebt een echte burger waar je van kunt smullen!