Recept: gezonde erwtensoep

Met het koude weer is erwtensoep vaak een lekkere soep om te kiezen. Maar vaak bevatten de erwtensoepen uit blik of zak vaak veel zout. Probeer hem daarom eens zelf te maken!

 

Ingrediënten

  • 250 gram spliterwten
  • 2 runderbouillonblokjes
  • 1 kleine prei
  • 150 gram iets kruimige aardappels
  • 150 gram winterpeen
  • 150 gram knolselderij
  • 15 gram bladselderij
  • 200 gram extra magere rookworst

 

Bereiding 

  1. Spoel de spliterwten schoon en doe ze in een ruime pan.
  2. Voeg 1250 ml koud water en de bouillonblokjes toe en laat aan de kook komen. Laat dit ongeveer anderhalf uur koken en roer het regelmatig goed door. De spliterwten koken allemaal kapot waardoor je een groene puree overhoudt. Dit is de basis van je erwtensoep.
  3. Snijd de prei in ringen van 0,5 tot 1 cm breed. Spoel de ringen goed af zodat al het eventuele zand eruit is.
  4. Schil de aardappel, winterpeen en de knolselderij en snijd deze in kleine blokjes.
  5. Hak de bladselderij grof.
  6. Voeg 20 minuten voordat de soep klaar is de rookworst, aardappel, groente en bladselderij toe.
  7. Haal op het eind de rookworst uit de soep en snijd deze in dunne plakjes. Doe de plakjes weer terug in de soep.
  8. Maak de soep eventueel verder op smaak met peper.

 

 

 

Dit recept is geïnspireerd door projectgezond.nl