Recept: bonenburgers met muntdip

Wil je een dagje geen vlees eten, maar vind je het lastig te bepalen welke vleesvervangers gezond zijn? Probeer ze dan eens zelf te maken! De havermout zorgt ervoor dat de burgers lekker krokant zijn en het zorgt voor extra vezels.

 

Voor 4 personen

 

Ingrediënten

  • 2 grote blikken bruine bonen
  • 2 winterwortels
  • 4 rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 eetlepels vloeibare margarine
  • 2 eieren
  • 8 eetlepels havermout
  • paprikapoeder
  • citroensap
  • 16 blaadjes munt
  • 1 komkommer
  • 100 ml halfvolle yoghurt
  • 1200 gram spinazie
  • 2 eetlepels olie

 

Bereiding

  • Spoel de bruine bonen af en laat deze uitlekken.
  • Rasp de wortel grof en snijd de knoflook en uien klein.
  • Fruit de uien en knoflook en laat ze afkoelen.
  • Prak drie kwart van de bruine bonen fijn en schep de overige hele bonen erdoor.
  • Klop het ei en meng dit samen met het ui-knoflookmengsel, 4 lepels geraspte wortel en de havermout door het bonenmengsel.
  • Maak het mengsel op smaak met peper, paprikapoeder en wat citroensap.
  • Vorm er 12 burgers van en laat ze afgedekt in de koelkast een half uur opstijven.
  • Bak de bonenburgers in ongeveer 8 minuten heet en bruin.
  • Verwarm de olie in een wok en roerbak de rest van de uien.
  • Was de spinazie en laat deze uitlekken en voeg de spinazie daarna met de rest van de geraspte wortel toe en roerbak de groente
  • Breng op smaak met wat citroen.

 

Bereiding muntdip:

  • Was de munt, knip de helft van de blaadjes in reepjes en wrijf de rest fijn.
  • Rasp vervolgens de komkommer grof en druk er zoveel mogelijk vocht uit.
  • Meng de komkommer en de munt met wat peper door de yoghurt.

 

 

 

 

Dit recept is geïnspireerd door Hartstichting.nl