Quinoa salade met roerbak groenten

In de zomer is het vaak lekker om regelmatig voor salades te kiezen. Dit is net wat lichter in plaats van een warme zware maaltijd. Met salades is het belangrijk dat ze wel goed vullen, anders heb je na een half uur weer trek wat er voor kan zorgen dat je sneller gaat snaaien. Kies met een salade altijd voor een vet-, eiwit-, en/of vezelbron.

 

Ingrediënten

  • 100 gram quinoa
  • 1 blokje groentebouillon
  • 10 gram cashewnoten
  • 1 el olijfolie
  • 2 middelgrote wortelen (geschild en in lange, dunne plakjes gesneden)
  • 1/2 kleine witte of rode ui (fijngesneden
  • 100 gram rode kool (fijngehakt)
  • 100 gram savooiekool (grof gesneden)
  • 1 klein handvol granaatappelpitjes (optioneel)
  • 1 milde rode peper (fijngehakt)

Voor de saus:

  • 3 cm stuk gember (geschild en fijn geraspt)
  • Één grote teen knoflook (geplet)
  • 1 el limoensap
  • 1 el ahornsiroop
  • 2 el sojasaus
  • 1 tl sesamolie

 

Bereiding 

  1. Spoel je quinoa goed af. Doe de quinoa in een pan met groentebouillon en voeg 200 ml koud water toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag, laat sudderen en kook (afgedekt) 15 minuten tot alle vloeistof is opgenomen en de korrels er een ‘ring’ omheen vormen.
  2. Maak een gelijke laag van de gekookte quinoa op een bord door er met een vork op te drukken en laat het daarna afkoelen.
  3. Verhit een wok op middelhoog vuur en bak de cashewnoten 2 tot 3 minuten tot ze goudbruin zijn. Haal uit de pan, hak ze grof en zet het daarna opzij.
  4. Schil de wortelen en snijd in lange dunne plakjes. Hak vervolgens de rode kool en rode peper fijn en snijd de savooiekool grof.
  5. Verhit de olijfolie in een wokpan op hoog vuur, voeg de wortels toe en roerbak een minuut. Voeg dan de ui toe en kook nog een minuut. Voeg als laatste de savooiekool, rode kool en chili toe en kook deze nog een minuut.

Om de saus te maken:

  1. Klop alle ingrediënten in een kleine kom tot ze gemengd zijn. Voeg de saus toe aan de pan met groenten, meng alles goed door elkaar en voeg dan de afgekoelde quinoa toe. Roer dit goed door elkaar en kook dit nog 1 tot 2 minuten tot de quinoa goed is opgewarmd.
  2. Verdeel de cashewnoten over de salade en top af met wat granaatappelpitjes (als je deze gebruikt).
  3. Eetsmakelijk

 

 

 

 

 

Dit recept is geïnspireerd door girlswhomagazine.nl