Nascholing e-sigaret en verhitte tabak

Deze blog, die ik begin 2020 schreef. Deel ik graag nogmaals met jullie. Allereerst omdat de informatie interessant is, maar ook omdat ik me in deze tijd realiseer hoe gewoon het was om met zoveel mensen in één zaal te zitten, te ademen en leven…
 Yes, het is maandag en dat betekent een nieuwe week vol gevarieerd werk. Naast het draaien van spreekuur, het geven van personal trainingen en ons Samen-Fit programma met o.a. health checks blijven we onze kennis updaten en uitbreiden op gebied van leefstijlbegeleiding.
Zo ging ik vorige week naar een nascholing e-sigaret en verhitte tabak. Regelmatig krijg ik namelijk tijdens de begeleiding bij stoppen met roken vragen over of de e-sigaret schadelijk is en of het een goed hulpmiddel is om te stoppen met roken. Daar wil ik onderbouwend en gericht antwoord op kunnen geven.
Dus hup daar ging ik dan, de auto in richting Utrecht! Een mooi moment waar ik gelijk mijn ontspanning mee pak. Autorijden, ik kan ervan genieten. Focus op de weg en het rijden met een heerlijk zonnetje. Een betere start van de dag kan ik niet hebben! Daarnaast ben ik heel benieuwd naar de nascholing. Eenmaal aangekomen en geparkeerd loop ik een volle zaal met mensen in en neem ik plaats. Daar gaan we!
Dan start een 2 uur durende informatievoorlichting over de e-sigaret. Enorm veel nieuwe informatie die ik in me probeer op te nemen en te noteren. Wie schrijft die blijft zeg ik altijd maar. Na 2 uur stap ik met toch wel een vol en verhit hoofd de zaal uit. Geen idee of het door de hoeveelheid mensen in de zaal kwam of de hoeveelheid informatie. Misschien wel alle twee, gelukkig heb ik even pauze! Mooi tijd om wat te eten en te drinken. Na wat ontspanning en het vullen van de maag, ben ik er weer klaar voor. Op naar het laatste deel van de nascholing. Dit bestond vooral uit casussen uit de praktijk en informatie over een nieuw soort tabak: verhitte tabak.
Bij de afronding van deze nascholing en in de auto richting huis, dacht ik aan de mogelijkheden om deze net verkregen informatie te gaan toepassen, daar kan ik wel wat mee!
Wat me het meest is bijgebleven van de nascholing is de informatie over de e-sigaret en dan met name de onwetendheid over de gezondheidsschade die het kan geven. Ik begrijp niet dat producten geproduceerd en verkocht mogen worden als we eigenlijk nog niet weten wat dit tot de gezondheid doet. Zo is er voor voedingsmiddelen onderzocht dat smaakstoffen in producten geen schade geven aan de gezondheid wanneer dit gegeten wordt. Een redelijk snelle conclusie die daarop wordt gedaan is dat de smaakstoffen in de e-sigaretten ook geen schade geven. Maar hierbij is helemaal geen rekening gehouden met dat de smaakstoffen via de e-sigaret allereerst verhit worden en niet binnen komen via het maagdarmstelsel, maar via de luchtwegen. Wie weet wat deze 2 verschillen voor de gezondheid doen?! Daarnaast schok ik van de informatie dat de e-sigaret onder jongeren steeds populairder wordt en dat bewezen is dat bij gebruik van de e-sigaret de stap richting tabak sigaretten kleiner is. Jongeren zijn veel gevoeliger voor nicotine en worden dus sneller verslaafd! Kortom de nascholing lijkt een serieus (toekomstig) probleem aan te kaarten, waar op gehandeld moet worden. Werk aan de winkel dus!
De dagen na de nascholing werk ik de informatie overzichtelijk uit en bekijk ik hoe we dit kunnen inzetten tijdens de begeleiding bij het stoppen met roken. Zo waarborgen we kwaliteit en blijven we onszelf en de leefstijlbegeleiding verbeteren. Dit kenmerkt Westland-Gezond vind ik, iets waar ik enorm trots op ben!
Kelsey Heezen- Picauly