5x Waarom jij jouw streefgewicht nog niet hebt behaald

Een aantal maanden geleden besloot je dat het genoeg was. De zomer komt eraan en dit jaar wilde je echt eens jouw ideale gewicht bereiken! Je gooide het roer compleet om. Maar nu, een aantal maanden verder, merk je eigenlijk nog nauwelijks verschil. In deze blog lees je de meest gemaakte ‘fouten’ omtrent afvallen en geven we je tips hoe je jouw streefgewicht wél gaat bereiken.

 

1. De ‘alles-of-niets’ methode

Je bent zo lekker bezig; maandag een perfecte ‘dieet-dag’ gehad, dinsdag niet gesnoept, woensdag ook nog eens erbij gesport en dan is het donderdag… Je komt op je werk en ’s ochtends bij de koffie trakteert jouw jarige collega op een stuk taart. Drie dagen lang heb je je sterk kunnen houden maar nu kun je geen weerstand meer bieden, je neemt ook een stuk taart. Eenmaal aangekomen bij de lunch ga je ook maar mee een broodje halen bij de broodjeszaak naast je werk want ach, jouw ‘dieet-dag’ is nu toch al verpest. En als je ’s avonds met je partner op de bank zit, gaat er ook nog een zak chips open. Want ‘het maakt nu toch niet meer uit’…
FOUT! Echt, het is helemaal niet erg als je een keer een stuk taart eet of jezelf op iets anders trakteert. Dit zorgt er juist voor dat je jouw gezondere leefstijl op de langere termijn vol blijft houden. Het gaat er juist om hoe je verder gaat nadat je jezelf op iets lekkers hebt getrakteerd. Een stukje taart is misschien 300 calorieën, ga je daarna ook nog een broodje halen en eet je ’s avonds nog een bakje chips, dan zit je makkelijk over de 1000 calorieën. Balance is key!

2. De omgedraaide 80/20 regel

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen; als je wil afvallen is voeding het belangrijkste element om aan te pakken. Natuurlijk is het ook heel goed om daarnaast te sporten om jouw lichaam te ‘shapen’ en om eventueel voor een extra calorietekort te zorgen. Vandaar de zogenaamde regel: 80% voeding, 20% beweging. Veel mensen hebben moeite om hun voeding op orde te krijgen en sporten zich daarom helemaal suf. Op die manier krijgt sporten 80% van de aandacht en gaat er nog maar 20% aandacht naar de voeding. 1 kilo lichaamsvet staat ongeveer gelijk aan 7000 calorieën. Reken maar eens uit hoe lang je daarvoor op de crosstrainer moet staan. Pas daarom vooral de voeding aan en probeer daarnaast dagelijks minimaal een half uur te bewegen om jouw streefgewicht te bereiken.

3. De ‘bodybuilder’-angst

Dit gaat voornamelijk op voor de vrouwen. Vaak wordt namelijk gedacht dat krachttraining alleen voor mannen is. Als vrouw wil je geen enorme borstspieren en brede schouders. Daarom brengen we uren door op de loopband, de crosstrainer en de fiets maar laten we de gewichten vooral links liggen. Laten we één fabel in ieder geval de wereld uit helpen; als vrouw word je niet zomaar enorm gespierd, daar mis je een flinke hoeveelheid testosteron voor. Juist wanneer je wil afvallen om jouw streefgewicht te behalen, is krachttraining een mooie tool om in te zetten. Door krachttraining moeten jouw spieren namelijk herstellen waardoor ze tot 48 uur na een training nog extra energie verbranden. Daarnaast zorgt spieropbouw voor een algehele hogere verbranding. Win-win dus!

4. Compensatiegedrag

De hele week heb je goed op je voeding gelet en je bent al drie keer naar de sportschool geweest. Maar dan is het weekend en staat er een etentje op de planning. Weet je wat, dan eet je toch de hele dag vrijwel niks om ’s avonds helemaal los te gaan? Dit compensatiegedrag komen wij in de praktijk veel tegen. Op zich geen gekke gedachte hoor, het gaat immers om de totale calorie-inname die bepaalt of je wel op niet afvalt. Echter, door overdag de regelmaat aan te houden, heb je ’s avonds veel minder de behoefte om te ‘schransen’ en kun je bij jouw etentje dus gewoon verantwoorde keuzes maken. Zo hoef je helemaal niet veel meer calorieën binnen te krijgen dan je zou willen en kun je jouw streefgewicht gewoon behalen. Kies voor een voorgerecht en een hoofdgerecht of voor een hoofdgerecht en een toetje. Laat brood vooraf zoveel mogelijk staan, zonde om je daar al helemaal vol aan te eten en het levert vaak een hoop extra calorieën op.

5. Iets te superhip & supergezond?

In de reis naar jouw streefgewicht heb je een heleboel leuke kookboeken aangeschaft, volg je de hipste afval-goeroes op Instagram en denk je supergezond bezig te zijn. ’s Ochtends begin je de dag met een bakje yoghurt met muesli, rozijnen en een eetlepel chiazaad, ’s middags gaat er een hele avocado door je salade en ’s avonds eet je nog een bakje rauwe, ongezouten noten weg. Nou is er met al deze producten op zichzelf niks mis, ze barsten juist van de vitamines en onverzadigde vetten die je zeker nodig hebt, maar het zijn wel grote energieleveranciers. Een eetlepel chiazaad bevat al 65 calorieën, een handje walnoten is goed voor 250 calorieën en een avocado bevat er maar liefst 358! Zeker geen reden om ze uit jouw dieet te verbannen maar wel een reden om ze met mate te eten.