Blog vitaminen en mineralen

In deze blog vertellen we je wat meer over vitaminen, mineralen en spoorelementen. In de coronatijd zijn veel mensen geneigd om extra vitaminen bij te slikken, maar is dit wel nodig?
Laten we eerst uitleggen wat vitaminen, mineralen en spoorelementen zijn. Vitaminen en mineralen zijn microvoedingsstoffen die onmisbaar zijn voor de groei, het onderhoud en een goede werking van het lichaam. Een juiste hoeveelheid vitaminen en mineralen is essentieel voor het behoud van een goede gezondheid en voor het voorkomen van chronische ziekten. Het lichaam kan vitamine, mineralen en spoorelementen niet of niet voldoende zelf aanmaken. Het is daarom belangrijk dat dit via de voeding wordt ingenomen. Het verschil tussen mineralen en spoorelementen is de hoeveelheid waarin het lichaam ze nodig heeft. Van mineralen hebben mensen meer nodig dan van spoorelementen.

Vitamines

Vitamines zijn chemische verbindingen die het lichaam niet kan missen. Vitamines komen van nature voor in onze voeding. Het lichaam maakt ze niet of onvoldoende zelf. De vitamines kunnen worden onderverdeeld in de vetoplosbare- en wateroplosbare vitamines. De vetoplosbare vitamines zijn A, D, E en K. De wateroplosbare vitamines zijn B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11, B12 en vitamine C. Als je op onderstaande link klikt kan je in de tabel lezen in welke producten deze vitaminen te vinden zijn en waar ze belangrijk voor zijn in het lichaam:
https://westland-gezond.nl/wp-content/uploads/2021/08/tabellen-vitaminen-blog-vitamine-mineralen.pdf 

Mineralen & spoorelementen

Mineralen zijn stoffen die het lichaam niet zelf kan aanmaken. We moeten ze dus via de voeding binnen krijgen. Een gevarieerde, gezonde voeding is belangrijk voor een goede mineralenvoorziening. Essentiële mineralen zijn natrium, kalium, magnesium, calcium, chloride en fosfor. De essentiële spoorelementen zijn ijzer, zink, jodium, selenium, koper, mangaan en molybdeen. Essentieel houdt in dat het lichaam het niet zelf kan maken, maar dat het via de voeding moet worden ingenomen. Kijk via onderstaande link waar deze mineralen en spoorelementen in het lichaam belangrijk voor zijn en waar het in voorkomt.
https://westland-gezond.nl/wp-content/uploads/2021/08/tabellen-mineralen-blog-vitamine-mineralen-1.pdf 
Als je deze tabellen leest, dan lijkt het misschien erg veel. Geen zorgen, het hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Zolang je gezond eet en varieert, dan kom je aan alle nodige vitaminen en mineralen. Een gevarieerd voedingspatroon bestaat uit 250 gram groente, 2 stuks fruit, 2x (plantaardige)zuivel en een handje ongezouten rauwe noten op een dag. Drink op een dag 1,5 tot 2 liter water. Verder is het belangrijk om eens per week peulvruchten, vette vis, het gebruik van plantaardige oliën en boters en maximaal 500 gram vlees (uitgezonderd van gevogelte) te eten. Let bij de plantaardige zuivelvervangers erop dat er calcium en vitamine B12 aan is toegevoegd. Dit zit van nature in zuivel en niet in plantaardige varianten. Het is wel belangrijk om deze binnen te krijgen, waardoor je dus beter kan kiezen voor een pak waar calcium en vitamine B12 aan is toegevoegd.
In de volgende blog schrijven we meer over de suppletie van vitaminen en mineralen. Voor sommige doelgroepen is het namelijk belangrijk om extra vitaminen en mineralen te slikken, zoals bijvoorbeeld zwangere.
Met gezonde groet, Jody de Brabander