Dat vezels belangrijk zijn, heb je vast wel eens gehoord. Maar wat zijn vezels dan eigenlijk, waarom zijn ze belangrijk en waar zitten ze in? We leggen het je allemaal uit in deze blog! Er zijn verschillende soorten vezels en eigenlijk is dit een verzamelnaam voor een diverse groep koolhydraten die niet door onze darmen wordt verteerd of opgenomen. Vezels worden door het lichaam dus niet opgenomen als voedingsstof maar belanden onverteerd in de dikke darm. In de dikke darm worden ze ofwel afgebroken door bacteriën, dit proces heet fermentatie, of ze verlaten de dikke darm ongewijzigd. Waarom zijn deze dan zo belangrijk zou je denken…

Allereerst zijn vezels belangrijk voor een goede werking van de darmen en een goede stoelgang. Waarschijnlijk heb je wel eens gemerkt dat je moeilijker naar de wc gaat wanneer je een langere tijd veel witbrood eet en weinig groente en fruit. Niet-fermenteerbare vezels zorgen in de darmen voor de opname van vocht waardoor ontlasting de juiste substantie krijgt. Het is daarbij wel van belang dat je voldoende drinkt. De fermenteerbare vezels houden de darmen gezond. Deze worden namelijk afgebroken door ‘goede’ bacteriën en dragen daarmee bij aan een goede afweer. Deze ‘goede’ bacteriën ondersteunen het immuunsysteem.

Behalve een goede werking van de darmen en een goede stoelgang, zijn er meer redenen waarom vezels belangrijk zijn. Zo werkt een vezelrijk dieet mee aan het verlagen van de kans op hart- en vaatziekten, heb je minder kans op de ontwikkeling van Diabetes type 2 en verlaag je tevens het risico op kanker. Best belangrijk dus!

Vezels zitten in volkorenproducten zoals volkoren brood, volkoren pasta, zilvervliesrijst en volkoren couscous. Daarnaast zitten vezels ook in groente, fruit, noten en peulvruchten zoals linzen, kikkererwten en bonen. Omdat er dus verschillende soorten vezels bestaan, is het belangrijk producten uit de verschillende productgroepen te nuttigen.

Tips om meer vezels te eten:

– Probeer altijd voor volkorenproducten te kiezen zoals volkoren brood, volkoren pasta en zilvervliesrijst. Tegenwoordig bestaan er ook volkoren wraps, volkoren pitabroodjes, volkoren bolletjes, volkoren couscous en nog veel meer. Keuze genoeg dus!
– Eet op meerdere momenten groenten i.p.v alleen bij de avondmaaltijd. Dit kan in heel veel verschillende vormen; doe bijvoorbeeld spinazie of sla op je boterham, zet een bakje met paprika en snoeptomaatjes op je bureau, ontbijt met een omelet met groente, maak een groente smoothie, etc.
– Eet dagelijks een handje ongezouten en ongebrande noten. Bijvoorbeeld door de yoghurt of zo uit het vuistje als tussendoortje.
– Probeer dagelijks 200 gram fruit te eten. Het liefst als los stuk fruit maar je kunt het eventueel ook verwerken in een smoothie, de avondmaaltijd, een salade of bak bijvoorbeeld een bananenbrood.