Sinds 2016 is de Schijf van Vijf aardig aangepast: meer groente, ongezouten noten en volkoren producten, maar ook wekelijks peulvruchten en meer plantaardige producten. Met dit recept, de vegetarische zwarte bonen burger, sla je twee vliegen in één klap. De (zwarte) bonen worden onder de peulvruchten gerekend en zijn plantaardig. Alle vleesliefhebbers opgelet: door de structuur en de smaak mis je het vlees niet en is de burger net zo lekker als een ‘’normale’’ hamburger met vlees! Dat is wel het proberen waard, toch?

Ingrediënten voor 1-2 porties:
– 1 blik zwarte bonen (uitgelekt)
– 1ei
– 3 eetlepels paneermeel
– 1 rode ui
– 1/4 fijngesneden Spaanse peper of een 1/2 theelepel cayennepeper
– Peper/zout en kurkuma
– 1 avocado
– 1 tomaat
– Sla
– 3-4 (harde) volkoren bollen
– Scheut olijf/zonnebloem olie
– Optioneel: kruiden als koriander, peterselie, bieslook en tomatensalsa 

Keukengerei:
Vergiet, grote kom, vork/staafmixer, koekenpan, mes, snijplank

Bereidingswijze:
1. Lek de zwarte bonen uit in een vergiet en giet deze vervolgens in een grote kom. Prak de bonen met een vork of staafmixer fijn.
2. Snipper de fijn en voeg dit samen met de paneermeel, het ei en de fijngesneden Spaanse peper bij de geprakte zwarte bonen. Meng het geheel goed door elkaar en voeg als laatst de (optionele) kruiden en specerijen toe.
3. Voor de grote eter maak je 3 grote of voor de kleine eter 4 kleine burgers van en bak dit 5 minuten per kant in de koekenpan in plantaardige bakolie.
4. Snijd ondertussen de avocado en tomaat in plakjes.
5. Beleg de broodjes alvast met wat sla en leg hier de burger op. Bedek de burger met twee schijfjes tomaat en de avocado.
6. Leg het bovenkapje erop en je hebt een echte burger waar je van kunt smullen!

Variatie:
Om deze vegetarische zwarte bonen burger nog meer op te leuken zou je tomatensalsa i.p.v. de schijfjes tomaat kunnen gebruiken en de burger extra kunnen beleggen met rode ui en tuinkers.

Wil jij meer peulvruchten eten? Probeer dan ook eens deze vegetarische burger van bruine bonen met havermout!