Tomaten! Je kan er eindeloos mee variëren en in heel veel gerechten verwerken. Denk bijvoorbeeld aan een tomatensoep, door een salade, een pasta saus, door een omelet, door een ovenschotel, een salsa of om zo te snoepen. En om je boterham wat meer een twist te geven, zijn tomaten daar ook een hele goede oplossing voor! Natuurlijk zijn plakjes tomaat ook voldoende, maar wat dacht je bijvoorbeeld van een tomaten bruschetta? Dit feestelijke en kleurrijke broodje is leuk voor een voor/bij gerecht als je eters over de vloer hebt, maar ook lekker als lunch.

Wist je trouwens dat de tomaat een lente groente is? In de maanden april, mei en juni zijn ze daarom extra lekker! Tijd dus om deze tomaten bruschetta te maken!

Ingrediënten voor 15 stuks:

– 1 volkoren stokbrood
– 5 stevige rijpe tomaten
– 1-2 teentjes knoflook
– scheutje olijfolie
– handje verse basilicum
– zwarte peper

Keukengerei:

– Tosti/grill apparaat
– Kwastje
– Mes
– Snijplank
– Grote bak
– Groot bord of serveerplank
– Knoflookpers
– Lepel

Bereidingswijze:

1. Halveer de tomaten, snijd het vruchtvlees eruit en snijd het vervolgens in kleine blokjes. Doe dit in een bak.
2. Pers de knoflookteentjes uit boven de bak tomaten.
3. Snijd de gewassen basilicum blaadjes fijn en doe in de bak.
4. Strooi een scheut olijfolie over het tomaten mengsel en doe er wat zwarte peper naar smaak bij.
5. Meng het geheel goed en proef of er eventueel nog wat van de ingrediënten bij kan. Sluit de bak vervolgens goed af en zet het ten minste 2 uur in de koelkast zodat alle ingrediënten goed in de tomaten kunnen trekken. Laat het mengsel bij voorkeur een hele nacht staan.
6. Wanneer alle smaken goed ingetrokken zijn snijd je het stokbrood in stukken.
7. Vet de gril of tosti apparaat met het kwastje in met olijfolie en toast de stokbrood hier ong. 4 min op.
8. Schep tot slot de het tomaten mengsel op de getoaste stokbrood en serveer op een mooi bord/schaal voor bijvoorbeeld een voor/bijgerecht of als lunch.
9. Garneer eventueel nog met wat verse blaadjes basilicum, olijven en/of kappertjes

Deze tomaten bruschetta is ook super tasty voor bij de barbecue. Op zoek naar meer BBQ inspiratie? Check ook eens deze geroosterde courgette met pijnboompitten en feta.