Vaak als je aan iemand vraag hoe het met diegene gaat, wordt er geantwoord met: ‘’Ja goed hoor! Maar druk hé, zoals altijd’’. Afspraken hier, verplichtingen daar. Herkenbaar? In de huidige maatschappij wordt er steeds meer van ons verwacht en de lat wordt steeds hoger gelegd. We hebben het altijd druk. Maar helaas zijn we geen superwoman en superman en hebben we geen speciale krachten die ons overal doorheen helpen. Wat ons wél door de drukte heen kan helpen zijn momenten voor jezelf waarin je uitrust en ontspant. Maar daar hebben we amper de tijd voor, zeggen we. Het kost inderdaad wat moeite, maar wie wel tijd voor zichzelf vrijmaakt, plukt hier de vruchten van. En zeg nou eerlijk: geen tijd = geen prioriteit!

Na een dag hard werken of studeren, is het tijd voor ontspanning. Even je hoofd leeg maken en de dag af te sluiten. Maar waar ontspan je eigenlijk van is dan de vraag… De ene persoon ontspant van een goed boek en een rondje hardlopen en de ander weer van een beetje rommelen en opruimen in huis of een lekker warm bad. Het is goed om na te gaan waar JIJ van ontspant. Waar word je rustig en happy van? Het hoeft niet iets groots te zijn of lang te duren.

Manieren om te ontspannen:

– Mediteren (dit kan overal en altijd, het is een kwestie van je ogen dichtdoen en naar binnen keren, laat de gedachten aan je voorbijgaan)
– Knuffelen met je huisdier en/of geliefden
– Je favoriete muziek luisteren
– Met een kopje thee onder een deken naar een film kijken
– Door een park of bos lopen
– Even helemaal niks doen (in stilte)
– Even helemaal alleen zijn (ook zonder telefoon)
– Een lange warme douche/bad
– Intiem zijn
– Tuinieren
– Er op uit gaan
– Een massage
– Naar de sauna gaan
– Een boek/tijdschrift lezen
– Een goed gesprek voeren
– Jezelf insmeren met een heerlijke bodylotion
– Hardlopen
– Uitslapen en de dag beginnen met een uitgebreid ontbijt
– Een stuk fietsen
– Ademhalingsoefeningen doen
– Yoga
– Netflixen
– Een goede kop koffie tijdens het lezen van een krant/tijdschrift
– Je telefoon de hele dag niet gebruiken (telefoon detox)

Juist in tijden van drukte en stress is het van belang goed voor jezelf te blijven zorgen en iedere dag een moment voor jezelf te nemen om even op te laden. Ontspanning heeft een positief effect op je lichaam en geest en daardoor ben je beter in staat om ‘’alle ballen hoog te houden’’. We weten nu dat ontspanning ‘’goed’’ voor je is, maar welke voordelen hangen hier dan aan? Check deel 2 van deze ontspanning blog!