Wij behandelen ook

Hart en vaatziekten

Hart- en vaatziekten is een overkoepelende term voor verschillende ziekten aan het hart of bloedvaten. Meestal is vaatvernauwing door afzettingen aan de vaatwand (atherosclerose) de oorzaak van hart- en vaatproblemen. Vaatvernauwing kan al op jonge leeftijd beginnen. Hierdoor kan het jaren duren voor er hart- en vaatproblemen ontstaan. Door het dichtslibben van de slagaders (aderverkalking) kunnen bloedvaten (bijvoorbeeld in been of voet) verharden. Daardoor verliezen slagaders en bloedvaten hun elasticiteit. Hart- en vaataandoeningen kunnen vervolgens ontstaan door onvoldoende bloeddoorstroming in de slagaders of bloedvaten. Hierdoor kan de zuurstofvoorziening van de organen en spieren onvoldoende worden.

• Aandoeningen die komen door afwijkingen of beschadigingen in deze aders worden coronaire hartziekten genoemd. De 2 bekendste vormen zijn een hartinfarct en angina pectoris. Pijn op de borst is een kenmerk van beide ziekten. Bij angina pectoris zijn de klachten over het algemeen minder hevig en korter durend.
• Een beroerte (of CVA) is de verzamelnaam voor een TIA, herseninfarct en hersenbloeding. De verschijnselen zijn gelijk maar de oorzaken en gevolgen niet.
• Vaatvernauwing in de in de benen, kan etalagebenen veroorzaken.
• Andere hart- en vaatziekten: hartfalen, aneurysma, hartritmestoornissen.

Door gezond te eten kunnen mensen het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Mocht je hartpatiënt zijn of een hoger risico hebben op hart en vaatziekten (zoals mensen met een hoge bloeddruk, te hoog cholesterol of diabetes) is een gezonde leefstijl ook erg belangrijk. Wil jij met je voedingspatroon aan de slag? Neem dan contact met ons op! Meestal met een paar kleine aanpassingen in de leefstijl bereik je al een positief effect op het hart en de bloedvaten.

image

Op weg naar een gezondere leefstijl!