Wij behandelen ook

Diabetes (type 1 en 2)

Bij diabetes (suikerziekte) kan het lichaam de bloedsuiker niet meer regelen. Dat gebeurt bij gezonde mensen heel precies, met het hormoon insuline. Er zijn verschillende soorten diabetes, namelijk diabetes type 1 en diabetes type 2.

Type 1

Het lichaam van mensen met diabetes type 1 maakt zelf veel te weinig insuline aan. Dat komt doordat het afweersysteem de cellen die insuline aanmaken vernielt. Daarom moet je met diabetes type 1 insuline inspuiten, of een insulinepomp dragen.
Wat je eet, heeft direct invloed op je bloedsuiker. Je moet de koolhydraten tellen, kijken of je een grote of kleine maaltijd eet, rekening houden met vette maaltijden en met tussendoortjes. Het is soms lastig de juiste instelling te vinden, wij kunnen je daarbij helpen.

Type 2

Bij diabetes type 2 heeft het lichaam te weinig insuline. Bovendien reageert het niet meer goed op insuline: dat heet ongevoeligheid voor insuline. Mensen met diabetes type 2 (suikerziekte) hebben onbehandeld een te hoog bloedsuikergehalte. Door hoge bloedsuikers kunnen complicaties ontstaan, zoals hart- en vaatziekten, nierziekten en slechtziendheid.

Mensen met overgewicht hebben een grotere kans om diabetes type 2 te krijgen. Vooral als het vet rond de buik zit. Gezonde voeding helpt om gewicht te verliezen en kan zo bijdragen aan het voorkomen van diabetes type 2. Naast het aannemen van een gezond voedingspatroon is het bij diabetes ook belangrijk om de koolhydraten gelijkmatig te verdelen en rekening te houden met medicatiegebruik, inspanning, activiteiten en stress. Dit heeft allemaal invloed op de bloedsuiker. Het is soms erg lastig om hier een weg in te vinden. De diëtisten van Westland-Gezond helpen je hier graag bij. We gaan samen kijken wat het beste is voor de bloedsuiker, maar wat vooral ook prettig voor jou is.

image

Op weg naar een gezondere leefstijl!